husrb

eu_juan

Sajtótájékoztató - Újvidék

Újvidéki konferencia az integrált városfejlesztésről

Schwertner János, a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület elnöke a projekttel kapcsolatban elmondta, hogy minden európai uniós ország esetében a városok fejlesztéséhez kapcsolódóan integrált várostervezési stratégiát kellett elkészíteni. A magyarországi tapasztalatokat igyekeznek átadni a szerbiai partnereknek, amelyet megkönnyítenek a hasonló adottságok, mint például a Dél-Alföld és Vajdaság településeinek hasonló szerkezete, mondta Schwertner.

Ribár Gyula, a Vajdasági Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselője elmondta, hogy a konferencián bemutatják a megalapozó tanulmányokat az itteni közönségnek. A magyarországi partner elemezte a Magyarországon eddig végbement fejlesztések eredményeit, a vajdasági oldalon pedig a Regionális Fejlesztési Ügynökség végzett egy hasonló analízist. Ennek a két elemzésnek a bemutatására került sor az újvidéki konferencián, tudtuk meg Ribár Gyulától.

Tóth Róbert,a JUAN projekt szakmai vezetője kifejtette, hogy városfejlesztésre és nemzetközi tapasztalatok begyűjtésére összpontosítanak. Próbálnak a 2014–2020 időszakra javaslatokat megfogalmazni az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés céljából. Magyarországon az évek folyamán több száz millió eurót használtak már fel integrált városfejlesztésre EU-s pénzekből, mondta Tóth Róbert.